DSC01538

Kada ste zadnji puta bili u muzeju? Bojite li se smrti?

Smrt – vrata života  naziv je izložbe koju se može razgledati do kraja veljače u Muzeju grada Zagreba. Iako naziv djeluje pomalo zastrašujuće, nema razloga za strah jer kao što i jedan od autora, prof. Slavko Šterk ističe, smrti bi se trebali približiti, a ne se od nje udaljavati kao što to činimo u današnje moderno doba.

Izložba u dva dijela

     Izložba se bavi temom smrti, groblja, pogreba i običaja te je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu izložbe može se razgledati veliki broj originalnih predmeta i dokumenata iz raznih vremenskih razdoblja. Brojne fotografije, kopije iz tiskovina, crteži, pisma saučešća, a prikazuju se i originalni video zapisi pogreba Pavla Radića i Đure Basaričeka. 

DSC01474

– posudica za sakrament bolesničkog pomazanja iz 1863. godine –

     Drugi dio izložbe odnosi se na zagrebačka groblja s time da je najveće zagrebačko groblje, MIrogoj, izostavljeno u ovoj izložbi. Ovaj dio izložbe kronološki prikazuje prapovijesna, antička i srednjovjekovna groblja i grobove, kao i neke slučajno otkrivene grobove s područja grada Zagreba. Cijelu izložbu prati i prigodna glazbena kulisa za koju su zaslužni Maja Šojat-Bikić, Vito Gospodnetić, Vilena Vrbanić i Ivan Živanović.

Srijeda – najbolji dan za “smrt”

     Muzej grada Zagreba tijekom cijele godine zainteresiranima nudi razne izložbe i na svaku nastoje privući što veći broj posjetitelja. Autori izložbe “Smrt – vrata života”, prof. Slavko Šterk i prof. Boris Mašić stoga svake srijede u 13:00 sati organiziraju besplatno stručno vodstvo, a za ulaznicu je potrebno izdvojiti simboličnih 10 kuna. Ukoliko vas je izložba barem malo zaintrigirala pokušajte ju posjetiti upravo srijedom kada je i organizirano stručno vodstvo jer ćete izložbu doživjeti na jedan drugačiji način kada vam ju prezentira jedan od autora.

DSC01465

prof. Boris Mašić (prvi slijeva)

U nastavku pogledajte fotogaleriju s izložbe, poslušajte intervju s prof. Šterkom, jednim od autora izložbe te saznajte na koji način smrt otvara vrata života, zašto ova izložba nije morbidna, koje su razlike u sprovodima i običajima nekada i danas…