U ranijem postu pisao sam o Beču za vrijeme adventa koji ima svoju draž i kao takav privlači veliki broj turista. Većina adventskih događanja odvija se u samom srcu Beča, na najfrekventnijim mjestima gdje se i kreće većina turista. Sva ta mjesta nude brojne sadržaje, ali ponekad treba iskusiti i nešto drugačije. Ponekad je za pravi doživljaj potrebno otići malo dalje. Maknuti se iz centra, krenuti u nepoznatom smjeru i doživjeti grad na jedan novi način. I nakon toga reći: Da, i to je Beč.

DSC00910

 

Potraga za drugačijim

     Nemirni duh nije mi dao mira tijekom boravka u Beču. Tražio sam nešto drugačije. Na stranu prekrasni koncerti klasične glazbe u Musikvereinu, Kursalonu ili nastupi zborova u katedrali Sv. Stjepana na glavnom gradskom trgu, Stephanshplatzu. Želim nešto drugačije. Srećom, gomila informacija o svim događanjima danas se može pronaći na internetu pa sam upravo i taj način saznao o koncertu međunarodnog bečkog gospel zbora (Vienna International Gospel Choir) u Metodističkoj crkvi u 15. bezirku (njem: bezirk=okrug). Daleko od centra, daleko od gomile ljudi i masovnog turizma. Ovo je nešto što nema veze s industrijom, profitom i svemu onome što se povezuje s adventom, turistima i Bečom. Pomislio sam: ovo bi mogao biti pravi Beč. Istinski, prirodni Beč, iskren, nezagađen od bilo kakve komercijale i “konfekcije”.

Amateri na profesionalnoj razini

     Međunarodni bečki gospel zbor djeluje već šestu godinu zaredom, ima pedesetak članova raznih godišta, a riječ međunarodni u njihovu nazivu odnosi se na broj zemalja iz kojih dolaze pjevači. Njih je naime, čak dvadeset i jedna zemlja, a članovi dolaze sa četiri različita kontinenta. U zboru pjeva i jedna Hrvatica, ali na koncertu održanom 17.12. nije bila prisutna zbog privatnih obveza.

DSC00959

 voditeljica zbora: María José Villamil

     Zbor je sastavljen redom od pjevača amatera, ali se to za vrijeme koncerta nije osjetilo jer su svoj posao odradili na zavidnoj razini. Redovito održavaju probe, a zarazni entuzijazam članovi zbora uspjeli su prenijeti i na gledatelje. Pojedini krivo otpjevani ton tijekom solo dionica bio je tek rezultat treme, a publika, njih malo više od stotinjak, u takvim je “kritičnim” trenucima, pjevačima aplauzom davala bezrezervnu podršku.

Glory, Glory, Hallelujah

Dva sata gospel uspješnica

     Zbor izvodi isključivo gospel standarde pa su okupljeni tijekom koncerta uživali u najpoznatijim gospel pjesmama: Woke Up This Morning, Joshua, Church In The Wildwood, Glory, Glory Hallelujah, Oh Happy Day i mnoge druge, a u drugom dijelu koncerta otpjevali su i prigodnu Jingle Bell Rock; ipak se radilo o njihovom božićnom koncertu.

     Koncert je trajao sat i pol, a oduševljena publika dugim je aplaudiranjem pozvala zbor na bis koji je potrajao malo više od pola sata, a prekrasna gospel večer u Metodističkoj crkvi završila je uspješnicom Oh Happy Day.

 

Oh Happy Day

Osmijeh i srdačna dobrodošlica

    Tajnica zbora, Sigrid Anusie prilikom telefonskog razgovora kada smo dogovarali moj dolazak nije skrivala oduševljenje, a njena pozitivna energija putem telefona bila je iznenađujuća. Iskreno se razveselila dolasku novinara iz Hrvatske, a osigurala je i mjesto u prvom redu kako bih mogao bolje pratiti koncert.

DSC00975

Srdačnost i pozitivan duh osjetio se i tijekom stanke na polovini koncerta kada su se posjetitelji mogli osvježiti uz božićne kolače i kuhano vino te družiti s pjevačima zbora. Pravo osvježenje bila je i činjenica što svi s kojima sam razgovarao za vrijeme stanke, i posjetitelji i pjevači, fantastično govore engleski. Bez obzira što sam došao “sa strane”, prihvatili su me kao da se poznajemo već duže vrijeme pa sam se osjećao kao kod kuće. Ugodni razgovori, gomila smijeha i prava predbožićna atmosfera kojoj sam se vrlo lako prepustio.

     Gospođa Anusie na kraju mi je od srca zahvalila na dolasku te otkrila kako u novoj godini nastavljaju s probama, a vesele se i svim koncertima koje će održati.

Iskreno se i ja veselim njihovim nastupima i kada se idući put nađem u Beču, sigurno ću potražiti neki od njihovih nastupa jer su opravdali sva moja očekivanja. Da, i to je Beč.