DSC00880

        Poznata je činjenica kako je bečki advent sinonim za pravi doživljaj Božića. Uz dužno poštovanje prema svim ostalim europskim metropolama koje se trude odjenuti grad u božićno ruho, to je još uvijek nedovoljno atraktivno naspram onoga što u ovo blagdansko vrijeme nudi austrijska prijestolnica.

U čemu je ključ uspjeha?

       Beč je zbog svoje bogate povijesti, kulturne ponude i velikog broja prekrasnih palača i dvoraca, meta brojnih turista tijekom cijele godine, ali krajem svake kalendarske godine Beč postaje destinacija tisućama turista iz cijelog svijeta. Tradicija božićnih sajmova prisutna je još od 13. stoljeća kada je car Albrecht trgovcima dopustio održavanje sajma za Bečane tijekom prosinca. Ta tradicija se zadržala i do današnjih dana, a globalna popularnost bečkog adventskog sajma razvila se tek sredinom osamdesetih zahvaljujući Hansu Mayru. Tadašnji zamjenik gradonačelnika i savjetnik za financije odlučio je poduzeti nešto kako bi se jesenska turistička sezona produljila do kraja godine, a istovremeno bi se stimulirala gradska ekonomija, razvijalo gospodarstvo tijekom mjeseci kada su prihodi od turizma vrlo mali. Putem javnog natječaja svatko tko je imao dobru ideju mogao ju je i predložiti gradu. Od gomile projekata koji su pristigli na natječaj, gradskim vlastima najviše se svidio projekt pod nazivom “Čarolija adventa”.

DSC00856

      najpoznatiji bečki božićni sajam “Christkindlmarkt” ispred gradske vijećnice

        Za lokaciju su odabrani park i prostor ispred gradske vijećnice (Rathaus-a), a brojni umjetnici sudjelovali su u kreiranju izgleda prvog božićnog sajma.

Sve ostalo je povijest. Nakon intenzivne marketinške kampanje, “Čarolija adventa” postala je zaštitni znak Beča, vrlo brzo počeli su se bilježiti i rekordni brojevi turista. Studeni i prosinac danas su najudarniji mjeseci u godini. U bečkim hotelima, kojih ima tek malo manje nego što je hotela u cijeloj Hrvatskoj, traži se soba više, a za cijenu se ne pita.

Smijeh i pjesma uz šalicu punča

     U Beču ne postoji samo jedan sajam već ih ima poveći broj. Od najvećeg Christkindlmarkta pred gradskom vijećnicom preko Karsplatza pa do dvorca Belvedere i dvorca Schonbrünn, a turistima su vrlo dragi i božićni sajmovi na trgu Freyung i Maria Theresien platzu.

      Zbog blagdanskog ozračja svi su dobro raspoloženi i pomalo euforični. Na svakom od sajamskih trgova, vatromet mirisa. Prvenstveno cimeta i klinčića koji su nezaobilazni začini kuhanog vina i punča koji se tijekom adventskih vikenda ispija u golemim količinama. Šalica ne baš jeftinog punča (3,70 €) u ruci svakog turista osim za dobro raspoloženje služi i u borbi protiv hladnoće koja uz niske temperature i uvijek prisutni vjetar tijekom zimskih mjeseci, zna biti zaista neugodna.

DSC00863

Uz punč i kuhano vino (njem: glühwein) nezaobilazni dio ponude su i kobasice raznih vrsta, a prema riječima jedne od prodavačica, tijekom jednog dana vikenda proda se oko 500 pari.

Za svakog ponešto

       Rijetko koji turist se iz Beča vraća nezadovoljan. Beč živi za turiste i sve je podređeno upravo njima. Nakon šetnje božićnim sajmovima na kojima nastupaju brojni zborovi, održavaju se razne radionice i uvijek je vrlo živo i veselo, oni koji su u planu imali shopping odlaze na popularnu Hilfericu (Marihilfer strasse) gdje je smješten veliki broj dućana poznatih marki. Pojedini odlaze na neki od brojnih koncerata, a oni drugi posjećuju neki od brojnih bečkih muzeja. Ulaznice za muzeje nisu jeftine, ali nije ni sam Beč. Za Albertinu je potrebno izdvojiti 11,00 €, za dvorac Schonbrünn 13,50 €, dvorac Belvedere 16,00 € itd., ali bez obzira na cijene, za ulaz u muzeje je zbog velikog broja turista potrebno čekati u redu.

Ako je suditi po broju turista, dašak recesije osjeća se i u austrijskom glavnom gradu. Turista je nešto manje nego što je to bilo tijekom adventskih vikenda prethodnih godina, ali unatoč toj činjenici, prihodi od ovogodišnjih turističkih posjeta biti će izvanredni. Turizmu vješti Bečani će se zasigurno već s početkom nove godine uhvatiti organizacije “Čarolije adventa” 2012., a u konačnici će opet zadovoljne biti obje strane. I gosti, a još zadovoljniji – domaćini.

Foto galerija: