Gromoglasni pljesak, većinom studenata, prolomio se dvoranom kada je za govornicu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu danas stao predsjednik Ivo Josipović. Održao je predavanje pod nazivom “Aktualni trenutak Hrvatske političke scene”.

DSC00520

Izostao komentar na rezultat parlamentarnih izbora

Bez obzira što je dekan Nenad Zakošek najavio predsjednikovo predavanje potaknuvši ga na komentar o održanim izborima, okupljeni su ostali uskraćeni za predsjednikovo mišljenje o pobjednicima izborne utrke održane proteklog vikenda, ali o tome će se zasigurno mnogo pisati nadolazećih dana nakon što predsjednik imenuje mandatara nove Vlade.

Josipović je predavanje započeo osvrtom na svoj mandat i sve napore koje je uložio po pitanju vanjske politike za koju smatra da je presudna za Hrvatsku u nadolazećem razdoblju. Hrvatsku je okarakterizirao kao malu zemlju (geografski i demografski) te naveo koje su prednosti i koji su koraci potrebni za daljnji uspješni razvoj vanjske politike kako bi “mala država” postala “mala sila”. Iskoristio je priliku i pohvalio dosadašnje uspjehe vanjske politike, od međunarodnog priznanja Hrvatske s početka 90-ih godina, preko NATO-a pa do skorog ulaska Hrvatske u sastav Europske unije.

Regionalna suradnja na svim poljima

Pozivajući se nekoliko puta na svoj inauguracijski govor, u drugom dijelu svog predavanja predsjednik je istaknuo što je sve napravljeno za razvoj regionalne suradnje s državama s kojima Hrvatska još ima otvorena pitanja.  “Proeuropska i regionalna politika dvije su strane iste medalje” – rekao je Josipović. Nabrojao je i koja su još otvorena pitanja ostala sa Slovenijom, Srbijom te BIH. Kao najveći emotivni i ljudski problem sa Srbijom spomenuo je problem nestalih osoba, a izdvojio je neriješena pitanja oko prognanika i izbjeglica te njihova statusa. Predsjednikova nastojanja za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa, poglavito sa Srbijom, pri samom kraju predavanja pohvalio je i prof. Tomo Jantol istaknuvši kako osobno podržava svaku takvu inicijativu.

DSC00517

Za razvoj gospodarstva se osim prema Europi treba okrenuti i prema regiji pa putem regionalne zajedničke suradnje sa susjednim zemljama nastupiti prema trećim zemljama. Veliki izvozni potencijal leži upravo kod naših susjeda, a Hrvatska najviše izvozi u Bosnu i Hercegovinu, napomenuo je Josipović.

Nitko ne želi novu Jugoslaviju

Nakon predavanja došao je red i za raspravu i pitanja, a na upit studentice kako komentira vukovarsku situaciju u kojem postoje posebne škole i vrtići za pripadnike srpske manjine, predsjednik je odgovorio kako su ta pitanje regulirana zakonom, bez obzira o kojoj manjini se radi, ali da ipak postoji i onaj roditeljski faktor koji odlučuje o tome u kakav vrtić tj. školu će upisati svoje dijete.

DSC00498

Na pitanje što misli o euroskepticima, Josipović je u poznatoj diplomatskoj maniri odgovorio kako je euroskepticizam legitimna stvar svakog pojedinca te da ga veseli činjenica što su u novom sazivu Sabora sve političke stranke proeuropski orijentirane, a u prilog tome govori i činjenica kako je jedina stranka (HSP) koja se u predizbornom programu zalagala protiv ulaska u EU ostala bez ijednog zastupničkog mjesta. Dodao je kako mu nisu jasne tvrdnje o “novoj Jugoslaviji” jer je siguran da nitko od hrvatskih političara ne želi spomenutu, pogotovo nakon svega što smo prošli od osamostaljenja. 

Na samom kraju svog gostovanja, predsjednik Josipović kratko se dotaknuo i često kritiziranog bolonjskog procesa te izjavio kako se na tu temu ima mnogo za raspravljati i završio uz nadu da će njegovo iduće predavanje na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti biti upravo na tu temu.