Zagrebački velesajam ove subote bilo je mjesto gdje je većinu vremena proveo dobar dio građana Zagreba i okolice. Sudeći po registarskim oznakama na parkingu, brojne sajamske priredbe privukle su i veliki broj posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske.

Za svakog ponešto – najistaknutiji Interliber

Nekoliko se sajamskih priredbi odvijalo istodobno: INOVA – hrvatski salon inovacija; EDUCA – međunarodni sajam obrazovanja, stručnog usavršavanja, upravljanja ljudskim potencijalima i zapošljavanja; ZIM SKI SHOW – prvi međunarodni sajam skijanja, zimskih sportova i prateće industrije; INFORESTART – sajam informacijskih tehnologija te Sajam glazbe, plesa i multimedije. Za razliku od gore navedenih sajmova, najveći interes izazvao je tradicionalni međunarodni sajam knjige i učila – Interliber. Peti i šesti paviljon zagrebačkog velesajma bili su prepuni ljubitelja knjige, a izdavači su prigodnim sajamskim popustima nastojali na svoje štandove privući što veći broj posjetitelja. Najveća gužva očekivano se stvarala na štandovima „najvećih“ izdavača poput Profila, Školske knjige, Algoritma, Mozaik knjige, Znanja. Prema riječima nekih od izdavača, najviše se prodaju „self-help“ priručnici, razne kuharice, a veliki interes bio je iskazan i prema beletrističkim naslovima koji su mogli kupiti već za dvadesetak kuna.

Dodatni programi – bonus za posjetitelje

Izdavači su za sve posjetitelje pripremili brojne promocije i radionice tako da se ove subote moglo prisustvovati predstavljanju knjige Stihovi u pokretu, predstavljanju slikovnica 50-ih i 60-ih godina s područja Hrvatske, a svoju novu knjigu predstavila je i Vera Čudina.

Punoglavci dobili Kočićevo pero

Miljenko Jergović, Ante Tomić i Nikola Vukolić

Zadužbina „Petar Kočić“ Banja luka-Beograd i ovog je puta u sklopu Interlibera uručila književnu nagradu Kočićevo pero. Prošle godine nagradu je osvojila Ivana Bodrožić Simić za knjigu Hotel Zagorje, a ove godine se Kočićevim perom okitio poznati novinar, kolumnist i pisac Ante Tomić za knjigu Punoglavci.

poslušajte intervju s Antom Tomićem i pogledajte foto galeriju s ovogodišnjeg Interlibera: